Workshops en cursussen vilten
in kleine groepen
onder professionele begeleiding

Intro

Door mijn jarenlange viltervaring ken ik vele ins en outs op viltgebied. Ik kan je deskundig adviseren op het gebied van wolkeuze, gebruik van andere materialen, keuze van technieken, compositie en kleuren. Ik kan je begeleiden in het maken van een bepaald item, bijvoorbeeld een wandkleed, kussenhoes, lampenkap, sfeerlicht, o.i.d. Maar ik kan je ook begeleiden en adviseren als je het leuk vind vrijer te werken en op zoek te gaan naar je eigen creativiteit. Samen onderzoeken we de mogelijkheden van vilt. Al experimenterend en onderzoekend kom je op uitkomsten waarmee je jezelf kunt verrassen.
In atelier Filt Viltwerk is naast je eigen creativiteit de kwaliteit van het vilt zeer belangrijk. Dat betekent dat ik van je vraag de tijd te nemen die het materiaal vraagt om tot een goed en waardevol product te komen. Plezier in het werk staat voorop, daarom houd ik het aantal deelnemers bewust laag. Zo kan ik iedereen waar nodig goed begeleiden. Bovendien heb je dan lekker de ruimte in het mooie atelier. In kleine groepen leer je elkaar ook makkelijker kennen, niet altijd bevorderend voor het werktempo, maar zeker gezellig!
En natuurlijk nemen we ook altijd even de tijd voor een kopje koffie, een praatje en een evaluatie van ieders werk. (N.B.: de workshops gaan alleen door bij voldoende deelnemers).

Filt Viltwerk open-atelierdagen

De zogenaamde ‘open-atelierdagen’ waren het afgelopen cursusjaar zeer succesvol.
Ik vond het zelf erg leuk om mensen met al hun verschillende wensen op eigen viltniveau een stukje verder te kunnen helpen. Er werden ook veel ideeën uitgewisseld en inspiratie opgedaan door het kijken naar elkaars werk. Daarom komt er een vervolg op de ‘open-atelierdagen’ in cursusjaar 2017/2018. Maar...net een beetje anders, en dit keer zal het op maandag zijn.

Op een aantal maandagen in het komende cursusjaar is het atelier voor jullie open van 9.00 tot 16.00 uur. Zowel beginnende als gevorderde vilters zijn welkom.
Je kunt een deel van de dag, of de hele dag, komen om ingewijd te worden in de viltbeginselen, meer verrassende vilttechnieken te leren en/of aan de hand van een thema onder begeleiding aan een viltwerk te gaan werken. Door veel persoonlijke en professionele begeleiding leer je welke vilttechnieken je kunt inzetten om een mooi resultaat te verkrijgen. Ter inspiratie zijn er vele boeken en tijdschriften in te zien. We werken doelgericht aan de ontwikkeling van je vilten. We bekijken elkaars werk waardoor je ook veel leert van elkaar.

  Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn o.a.:
 • • De beginselen van het natvilten: wolkennis, nat-vilttechnieken: 2-dimensionaal en 3-dimensionaal vilten, vormvilten.
 • • Hoe kies je je kleuren? Welke structuren zet je in?
 • • Wanneer gebruik je de diverse wolsoorten met hun specifieke eigenschappen?
 • • op verschillende manieren: oppervlaktereliëfs, 3D/2D-vilten, transparant vilten, vachtvilten


Data: 18 september, 16 oktober, 6 november, 11 december 2017.
15 januari, 12 februari, 19 maart, 9 april 2018.


Werktijden: Tussen 9.00 en 16.00 uur: In overleg, minimaal 3 uur werktijd.

Kosten per dag/dagdeel:
Vast tarief voor de eerste 3 uur € 37,50 . Elk volgend half uur € 6,- . Materialen kun je zelf meenemen of in het atelier aanschaffen.
Bij inschrijving en vooruitbetaling per keer 5% korting (gereserveerde plek, geen restitutie).
Bij inschrijving en vooruitbetaling alle 8 data 10% korting (gereserveerde plek, geen restitutie).
(Inschrijving en betaling minimaal 7 dagen voor betreffende datum/data)

Dagje vilten

Als je graag met een eigen groepje wilt komen vilten: neem even contact met mij op over de mogelijkheden. (mail naar [email protected] of bel: 06 11 75 16 60)

Dutch Felt Academy

Bij Dutch Felt Academy verzorgen we uitdagend onderwijs in vilttechnieken en kunstzinnige vorming. Naast oefening en onderzoek van diverse viltprocessen wordt je persoonlijke creatieve ontwikkeling gestimuleerd. Experimenteren wordt aangemoedigd. Hierdoor ben je in staat je eigen handschrift in vilt te ontwikkelen.

De opleiding is geschikt voor vilters met enige (tot meer) ervaring die zoeken naar verdieping in hun werk, zowel op vilttechnisch als creatief gebied.

  De opleiding is gericht op mensen die zich tot doel hebben gesteld:
 • • Hun eigen creativiteit te ontwikkelen en vilttechnieken uit te breiden;
 • • Het geven van workshops in eigen atelier of elders;
 • • De verkoop van viltwerk via galeries, webshop, markten, of anderszins;
 • • Uitvoerend, scheppend en docerend kunstenaarschap.

De opleiding bestaat niet uit een reeks workshops. De docenten bieden die vilttechnieken aan waarmee je aan je eigen stijl kunt werken. De oefeningen in creatieve vaardigheden zijn daarbij een belangrijk hulpmiddel, waarbij het beeldend proces voorop staat. Voor deze oefeningen ga je op onderzoek uit: je verzamelt foto's uit boeken, tijdschriften, internet. Je maakt schetsen, vouwwerken, collage's. Je speelt met wol en vilt. Samen met de docent en mede-studenten en individueel doorloop je een creatief proces dat uitmondt in je eigen werkstuk in vilt. Door dit alles ben je tijdens de 2 jaar die de opleiding duurt gefocust op je eigen ontwikkeling.

Wil je meer informatie over deze bijzondere tweejarige opleiding? Neem dan een kijkje op de website van Dutch Felt Academy.